Zwarte thee

Zwarte thee 

Darjeeling
De echte theekenners raken bij het horen van de naam Darjeeling in vervoering. De kleine stad in het noorden van India, gelegen op de zuidelijke hellingen van de Himalaya, is het synoniem voor eersteklas thee. Darjeeling wordt dan ook wel de champagne van de thee genoemd. Bij het Gouden Thee ei verkopen we een Darjeeling Mim, een zachte thee smaak met een mooie koperrode kleur.

Darjeeling thee is van oudsher een exclusieve zwarte thee. Met name in Engeland en andere landen van het vroegere Britse Rijk. De thee komt uit de streek Darjeeling, in de Indiase staat West Bengalen.

Het planten van thee in het Indiase district Darjeeling begon in 1841. Het was het idee van ene Dr. Campell, een chirurg werkend bij de Indische medische dienstverlening. Hij experimenteerde rond die tijd met verschillende soorten thee en zijn projecten werden gesteund door de overheid. Grootschalige productie kwam op gang rond 1850.

Tegenwoordig wordt er veel meer thee als “Darjeeling” op de markt gebracht dan er werkelijk geproduceerd wordt in de streek. Daarom heeft de “Tea Board of India” er een keurmerk met logo voor ontwikkeld.

    • 1st Flush, de eerste pluk van het jaar, geldt als de ‘Champagne’ onder de theesoorten. De fijne, met de hand geplukte 1ste twee topblaadjes geven een lekkere zachte smaak. Het is ook de duurste thee, die elk jaar in mei wordt ingevlogen.
    • 2nd Flush is afkomstig van de tweede pluk in juni en heeft een goede zachte smaak.
    • Autumnal Flush wordt geplukt in de herfst na het regenseizoen, en heeft een minder delicate smaak.

Er zijn vele theeplantages in Darjeeling, en elke produceert zijn thee op een andere manier. Hierdoor is het zo dat de ene Darjeeling thee niet de andere is: er zijn smaakverschillen. Sommige van deze plantages zijn enorm populair vanwege de smaak van de thee, zoals: Arya, Chamong, Lingia, Castleton, Jungpana, Makaibari, Margaret’s Hope en Risheehat.

Zwarte thee: Darjeeling